Coachen en begeleiden zowel thuis als in het onderwijs:
Samen werken aan zelfvertrouwen. Met elkaar zoeken naar de talenten en de bijbehorende uitdagingen..
Coachen en begeleiden
Tijdens het coachen maak ik onder andere gebruik van verschillende materialen op maat. Met de een gaan we meer creatief aan de slag, de ander wil graag met praatkaartjes aan de slag en weer een ander speelt veel liever een spel om meer over zichzelf te weten te komen. Door ieder op maat te kunnen begeleiden kunnen we die werkvorm gebruiken die bijeen ieder persoonlijk past en zo het beste uit jezelf naar boven kan halen.
Coachen en begeleiden thuis of op school
De begeleiding en coaching kan bij mij in de praktijk maar kan ook op school worden toegepast. I.v.m. passend onderwijs zijn scholen verplicht kinderen onderwijs op maat aan te bieden. Door samen met de kinderen, ouders en leerkrachten te kijken naar dat wat er nodig is kunnen we de coaching nog beter inzetten om zo tot een passende vorm te komen.
Deze begeleiding op school kan gaan om
- onbegrepen gedrag
- (faal)angst (klik hier voor (faal)angst)
- extra uitdaging voor cognitief sterk ontwikkelde kinderen (klik hier voor Hoogbegaafdheid)
- je eigen plek in mogen nemen
- omgaan met verschillen tussen jou en de ander
- onrust in jezelf
- brusje zijn en school (klik hier voor Chronsich zieken en hier voor Psycho-educatie)
- enz.
Kinderen
Kinderen zijn niet gelijk en maken allemaal hun eigen ontwikkeling door.
Samen met u en uw kind gaan we opzoek naar de vraag “wat heb je nodig om jezelf te kunnen zijn, zich te kunnen uiten, je angsten te overwinnen, je eigen plekje in te kunnen nemen?” Dit doen we door gebruik te maken van verschillende coachingstechnieken, door gebruik te maken van verschillende (spel)materialen.
Volwassenen en Ouders
Naast de begeleiding van de kinderen begeleid ik ook volwassenen en ouders.
Waar loopt u als volwassenen / ouders tegen aan, welke zorgvragen hebt u? Welke stappen zijn er om te leren uw eigen plek weer in te nemen, of uw kind nog beter te kunnen begrijpen? We kijken vooral hoe we samen kunnen zorgen dat u of uw kind het beste uit zich zelf haalt. Thuis en op school!
Brusjes
Brusjes zijn broertjes en zusjes van kinderen die veel extra zorg (en aandacht) van hun ouders nodig hebben.
Voor brusjes kan het lastig zijn om te gaan met een huisgenoot (familielid) in een (thuis)situatie. Papa en mama zijn meestal veel in gesprek met artsen, school en begeleiders. Waar zijn zij dan, wat is hun plek in het gezin, waar staan zij met hun angsten en gedrag? Wat wordt er van hen verwacht? Mogen zij kind zijn of dragen ze onbewust meer zorg voor hun broertje/zusje?
Deze brusjes hebben ook zorg / begeleiding nodig. Soms nog wel meer dan het kind met zorg zelf, omdat zij een ander acceptatie procesdoormaken en naast de zorgen over henzelf ook de zorg dragen van de (thuis)situatie. Zij kunnen hierdoor sociaal (on)wenselijk gedrag gaan vertonen. Boos of onbegrepen gedrag, juist erg stil gedrag, zich thuis minder uiten omdat ze het gevoel hebben niet in beeld te zijn. Of ze gaan zelfs zorgen voor u als ouder omdat ze zich zorgen maken.
Hoe ga je om met een broertje of zusje dat veel aandacht en zorg nodig heeft, wat doe je met je eigen zorgen? Hoe ervaren zij alle zorgen van thuis? Wat kunnen zij met hun gevoel? En wat doet dit zorgen maken met hen op school en hun eigen schoolontwikkeling….
Samen met deze brusjes leren hoe zij zichzelf mogen zijn, hoe zij het beste kunnen omgaan met de spanning/zorgen van thuis vind ik een dankbaar gebeuren. Deze bikkels weer ruimte en lucht geven in hun moeilijke proces en samen kijken naar hoe zij hun eigen talenten kunnen inzetten.

Pubers / tieners
Pubers zitten vaak met heel andere vraagstukken dan kinderen en volwassenen. Dit maakt dat het kan zijn dat zij niet lekker in hun vel zitten.
Vragen als : Heb je veel ruzie met je ouders, familie of met vrienden? of Krijg je veel te horen dat je vaak chagrijnig bent? Vind je het moeilijk om keuzes te maken of je mening te geven? en Heb je het pittig op school, maar weet je niet hoe je dat moet melden? Pieker je veel, heb je last van een vol hoofd? spelen bij hen veel meer een rol. Net als Maak je je zorgen, om jezelf, je ouders, je vrienden? Heb je moeite met plannen? Is je motivatie voor school ver te zoeken? en Voel je je niet begrepen?
Door samen met hen naar deze onderwerpen te kijken en bijvoorbeeld te ontdekken welke leerstijl en welke leerstrategie er het beste bij hen past gaan we samen op zoek naar dat wat zij nodig hebben om hun eigen plek weer in te kunnen nemen en weer lekker in hun vel kunnen komen en naar zichzelf en hun eigen gevoel kunnen gaan luisteren. Voor meer informatie voor u als ouder met een puber klik dan hier.

Boos of onbegrepen gedrag
Kinderen kunnen enorm boos zijn. Sommige kinderen zijn boos om hun eigen grens aan te geven, terwijl anderen boosheid gebruiken omdat ze zich niet gehoord of begrepen voelen. Boos zijn mag, het is een van onze emoties. Net als lachen en huilen moeten kinderen weten dat boos zijn ook bij je hoort.
Maar wat maakt je nou zo boos? Waar komt de boosheid vandaan? En wat doet boosheid met jou, met jouw lijf.
Samen gaan we kijken wat jou nou zo boos maakt, hoe we die boosheid kunnen omdraaien, of het wel echt boosheid is of misschien alleen een uiting van angst. Door samen te ontdekken wat boosheid met je doet, waarom je boos bent en wat voor gevoel het je van binnen geeft krijg je meer inzicht in jezelf.