psycho educatie

Psycho educatie 

Ik ben anders, nou en?!

Psycho-educatie is het geven van specifieke informatie aan anderen rond een thema als Ass, HB of een chronische ziekte. (kinderen, familie of naaste betrokkenen). Het gaat hierbij over het omgaan met het anders zijn” in de breedste zin van het woord. 

Anders zijn dan gemiddeld, is een breed begrip, want wat is gemiddeld? 

 Psycho educatie is speciaal bedoeld voor volwassenen en kinderen die moeten leren omgaan met hun eigen gevoelens en emoties rond dat wat er speelt. Dit kan gaan over een situatie binnen het gezin (denk aan ziekte of psychiatrische problematiek), maar ook over zichzelf en zijn/haar vorm van anders voelen” (denk aan hoogbegaafd, ADD, ADHD, enz) 

Kennis hebben en geven: 

Wat weet een ander over jou? Wat wil je dat een ander van je weet? Je kunt immers niet van anderen verwachten dat zij rekening houden met jou, dat ze begrip hebben, zonder dat zij weten wat er speelt. 

  • Hoe vertel je aan anderen wat er met je aan de hand is?   
  • Hoe krijg je weer grip op je eigen gevoel? 

Daar kan psycho educatie bij helpen. 

Wie ben ik?  

Ben ik een kind (een persoon) dat zich zelf is en daarnaast ook chronisch ziek is? Of ben ik een chronisch ziek kind / persoon? 

Ben ik een kind/persoon met meer talenten en wil ik leren met die talenten om te gaan? Of staan die talenten mij in de weg en kan ik daar niet goed mee omgaan? 

 Wat wil ik? Hoe kan ik dat bereiken en wat heb ik daar voor nodig? 

Wat maakt mij anders? Of ben ik niet anders, maar denk ik van wel? 

Hoe kan ik als kind leren hier mee om te gaan? 

Begeleiding: 

Tijdens de begeleiding worden kinderen / volwassenen en hun naaste omgeving geïnformeerd over het anders zijn. Er wordt daarbij samen gekeken naar de oorzaken en de symptomen. En ook naar wat het met je doet als persoon en wat de mogelijkheden zijn om er mee om te gaan. Hoe kan je op een positieve manier naar jezelf kijken, zelfvertrouwen krijgen en weer genieten van je talenten. Voor veel mensen is acceptatie van de chronische ziekte en het behouden van een positief zelfbeeld vaak moeilijk nadat zij zich realiseren dat zijanders zijn 

De mentale belasting die zowel het kind/de volwassene als de naaste omgeving ervaart kan door psycho educatie verminderen. Je krijgt meer inzicht in jezelf en leert daardoor anders te kijken naar jezelf en naar de wereld om je heen.  

Vragen? Stel ze hier